Glukosamiinista ja kondroitiinisulfaatista helpotusta nivelille – Arthrobalans® Plus

Liisa Kansanen, ravintolisäasiantuntija,THM

Niveljäykkyys, joka johtuu ruston haurastumisesta ja ohentumisesta on luonnollista, ikääntymiseen liittyvää kudosten rapistumista. Sopiva liikunta ja lihaskunnon ylläpito yhdessä nivelruston rakennusaineiden glukosamiinin ja kondroitiinisulfaatin kanssa lisäävät nivelen liikkuvuutta ja parantavat toimintakykyä.

Jopa miljoonalla suomalaisella on nivelrikosta johtuvaa nivelen jäykkyyttä ja nivelen huonoa liikkuvuutta. Ikääntymisen lisäksi muita syitä nivelkulumiin on periytyvyys, vuosien saatossa niveliä kuormittava työ tai urheilu ja lihavuus. Nivelkulumista voi hidastaa pitämällä painon kurissa, rasittamalla niveltä kohtuullisesti liikunnalla ja ylläpitämällä lihaskuntoa. Parhainta nivelille sopivaa liikuntaa ovat esim. kävely, uinti, pyöräily, hiihto ja vesivoimistelu.

Nivelrusto avainasemassa

Nivelruston haurastuminen ja oheneminen johtuu hitaasti etenevästä ruston soluväliaineen (proteiinien) tuhoutumisesta. Kun rusto ohenee luiden päistä, nivelrako kapenee ja luun päät lähenevät toisiaan. Pikkuhiljaa vuosien kuluessa nivelruston kuluminen johtaa nivelen huonontuneeseen liikkuvuuteen ja niveltä ympäröivien lihasten ja tukikudosten toiminnan heikkenemiseen, jonka seurauksena nivel vähitellen voi menettää toimintakykynsä.

Glukosamiini ja kondroitiinisulfaatti ovat nivelruston rakennusaineita

Glukosamiini ja kondroitiinisulfaatti ovat ruston soluväliaineen rakennusaineita. Glukosamiinia syntyy elimistössä glukoosista ja glutamiini-aminohaposta, Arthrobalans® Plussan glukosamiini on peräisin äyriäisten kuorista ja kondroitiinisulfaatti sian rustosta. Arthrobalans® Plus on eettinen valinta, sillä siinä ei käytetä hainrustoa eikä vihersimpukkaa. Suun kautta otetun glukosamiinin ja kondroitiinisulfaatin on havaittu hakeutuvan nivelrustoon, jossa rustosolut tuottavat niistä uutta proteiinia.

Glukosamiinin ja kondroitiinisulfaatin teho nivelkulumissa riippuu kulumien asteesta, mutta parhaimmillaan glukosamiinin hyvät vaikutukset näkyvät nivelen parantuneena liikkuvuutena jo parin viikon kuluessa. Lisäksi glukosamiini ja kondroitiinisulfaatti ovat hyvin siedettyjä pitkäaikaisessakin käytössä.

Suomalainen Arthrobalans® Plus

Suomalaisen lääketehtaan Suomessa valmistama Arthrobalans® Plus sisältää puhtaina aineina ja tarkkoina pitoisuuksina glukosamiinia, kondroitiinisulfaattia, rikkiä sisältävää MSM:ää ja C-vitamiinia. Näistä rakennusaineista rustosolut voivat muodostaa uusia rustoproteiineja sekä nivelnestettä.