Tjockt hår, starka naglar & bra hud – Biotin Strong

Biotin Strong (hair and nail) är speciellt utvecklat för hår och naglar.

Keratin är ett protein som finns i hela kroppen och som har en viktig strukturell roll i hud, hår och naglar.

Huvudingrediensen i hår och naglar är keratin, vilket är ett starkt fibröst protein. Keratin innehåller omkring 10 % svavel, där svavel ger styrka för hår och naglar. Biotin och zink bidrar till produktionen av keratin.

Naglarna är uppbyggda av tre keratinlager med lipider emellan dem. Håret växer från sina hårsäckar där cellerna trycker upp nytt keratin vilket omvandlas till hårda keratinfibrer inuti håret. Biotin, en utav de olika B-vitaminerna, aktiverar hårsäckarnas celler så att de producerar mer keratin. Biotin och zink bidrar till att bibehålla normalt hår och zink bidrar också till att bibehålla normala naglar. Biotin Strong Hair & Nail innehåller biotin, zink och den svavelinnehållande aminosyran metionin.

På huvudet har varje människa ca 100–150,000 hårsäckar. Håret växer i genomsnitt 1-1,5 cm/månad, d.v.s. 15 cm/år. Varje dag tappar man naturligt mellan 60-100 hårstrån från huvudet. Håret bildas, växer och faller ut från hårsäcken under det som kallas ”livscykel”. Varje hårsäck har i genomsnitt 25 livscyklar. Det betyder att en människa tappar hårstrån från en och samma hårsäck 25 gånger under en människas liv.

Alla hårsäckar har en livscykel med tillväxtfas (anagen, 3-5år), vilofas (katagen, 3-4 veckor) och övergångsfas (telogen, 3-4 månader). Tillväxtfasen varar längst eftersom det är då som håret växer och blir långt. I vilofasen har hårstrået slutat att växa och i övergångsfasen lossnar hårstrået från hårsäcken och faller av. Ett nytt hårstrå är på väg.

Balansen kan rubbas i hårets livscyklar och man börjar tappa håret i större mängder än normalt. Anledningarna till detta kan vara bland annat förändrade hormonnivåer, vissa läkemedel samt försämrad sköldkörtelfunktion.

Nageln är uppbyggd av tre lager bestående av keratin, mellan de tre lagren finns lipider. Lipider är ett fett som bidrar till nagelns flexibilitet. Kvinnors naglar växer långsammare och är mer ömtåliga i jämförelse med männens naglar.

Keratin är ett svavelhaltigt protein

Keratin är ett svavelhaltigt protein och tillhör en grupp av fibrösa proteiner som utgör grunden för bland annat hår och naglar. Keratin bildar intermediära trådar, som är en viktig del av cellskelettet.
Hår- och nagelkeratinstyrkan påverkas av svavel, vilket härstammar från svavelhaltiga aminosyror.

Hur stärks naglarna samt hårväxten?

Bland näringsämnena påverkas keratin i hår och naglar bäst av biotin och svavelhaltiga aminosyror som metionin.
Biotin är ett vitamin B som agerar bland andra proteiner i byggnadsenzymer. Biotin återupplivar funktionen av keratinproducerande celler och deltar i bildningen av keratinprotein i hår och naglar.
När mer keratin produceras växer naglarna och håret snabbare, håret blir starkare och naglarna hårdare och mindre splittrade. Svavel stärker keratin genom att bilda svavelbindningar i keratinproteinet. Effekten av zink gör sig synliga i tillståndet av huden, hårbotten och slemhinnorna.

Biotin Strong Hair & Nail innehåller biotin, zink och den svavelinnehållande aminosyran metionin. Varje tablett innehåller 5 mg biotin, 40 mg metionin och 15 mg zink. Produkten är för vuxna.