Kuvaus
D-vitamiinilisä tarpeen talviaikaan
Kesällä auringossa ihon kautta muodostuu elimistölle tarpeeksi D3-vitamiinia. Kesällä kertynyt D-vitamiinivarasto riittää vain syys-lokakuulle asti, jonka jälkeen D-vitamiinilisä voi olla tarpeen. Ravinnossa D3-vitamiinia on vain kalassa, kananmunan keltuaisessa, D-vitamiinilla täydennetyissä maidossa ja maitotaloustuotteissa ja margariineissa. Jos ei syö 2–3 kala-ateriaa viikossa, maitotuotteiden käyttö on vähäistä tai noudattaa pelkästään kasvisruokavaliota, D-vitamiinista voi tulla puutosta. D-vitamiinivalmisteena suositellaan D3-muotoa, joka on ihmiselle luontainen ja tehokkaampi kuin kasviperäinen D2-muoto. Aikuisen D-vitamiinin yksilöllinen vuorokausiannos voi vaihdella 20–100 µg:n välillä, jotta veren D-vitamiinipitoisuus pysyisi riittävän korkealla. Annoksen määrään vaikuttavat ruokavalio, auringonsaanti, ikä, ihon väri, ylipaino sekä luuston kunto. D-vitamiinin turvalliseksi todettu korkein päivittäinen saantimäärä ruuasta ja ravintolisästä on aikuisilla 100 µg, 11–17-vuotiaille 100 µg, 1–10-vuotiailla 50 µg ja 6-12kk 35 µg ja 0–6kk 25 µg (EFSA 2018). Päivittäinen saantisuositus lapsille 0-vuotiaasta lähtien ja aikuisille on 10 µg ja yli 75-vuotiaille 20 µg (Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014).
D-vitamiinia luustolle, lihaksille ja vastustuskyvylle
D-vitamiini edistää kalsiumin ja fosforin normaalia imeytymisestä ja hyödyntämistä, mikä on edellytys luuston ja hampaiden normaalille kunnolle. Lihasten toiminta vaatii myös D-vitamiinia. Syksyisin ja talvisin vastustuskyky kaipaa myös vahvistamista D-vitamiinilla, sillä se hyödyttää puolustusjärjestelmämme normaalia toimintaa.
Ravintolisä ei korvaa monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota eikä terveitä elämäntapoja.
Annostus
Aikuisille ja yli 11- vuotiaille lapsille 1 purutabletti päivässä. Annostuksessa huomioitava saanti mahdollisista muista lisistä (esim. kalaöljy-, kalsium- tai monivitamiinivalmisteet).
Koostumus
Vuorokausiannos 1 purutabletti sisältää:
D3-vitamiinia 50 µg
Ainesosat
Makeutusaine (ksylitoli), kolekalsiferoli, emulgointiaine (rasvahappojen magnesiumsuolat), aromi (mansikka, vadelma).
Ingredienser
Sötningsmedel (xylitol), kolekalciferol, emulgeringsmedel (magnesiumsalter av fettsyror), aromer (jordgubb, hallon).
Pakkaukset
90 tabl. ja 300 tabl.
Valmistusmaa Suomi