C-vitamiini tukee vastustuskyvyn normaalia toimintaa ja voi auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta.
Elimistön vastustuskyky on monimutkainen biologisten prosessien kokonaisuus, jonka tarkoitus on suojata elimistöä. Sen toimintaan vaikuttaa moni itsestä riippumaton asia, kuten perimä, ikä, terveydentila ja altistuminen sairauksien aiheuttajille. Vastustuskykyyn voi kuitenkin vaikuttaa myös omilla elintavoilla. Tärkeitä vastustuskykyyn vaikuttavia tekijöitä ovat terveellinen ja monipuolinen ruokavalio sekä riittävä uni.
Vastustuskykyä ylläpitävä ruokavalio sisältää päivittäin puoli kiloa erivärisiä marjoja, hedelmiä ja kasviksia, täysjyväviljoja sekä kalaa 2–3 kertaa viikossa. Tuoreissa marjoissa, hedelmissä ja kasviksissa on runsaasti C-vitamiinia, joka edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. Esimerkiksi ruusunmarjassa, herukoissa, tyrnissä, hillassa, mansikassa, kiivissä, sitrushedelmissä, paprikassa, pinaatissa ja erilaisissa kaalikasveissa, kuten lehtikaalissa, ruusukaalissa tai parsakaalissa on runsaasti C-vitamiinia. Myös peruna on suomalaisille tärkeä C-vitamiininlähde. Jopa 25–40 % C-vitamiinista tuhoutuu kuumennuksen aikana, joten parhaimmat C-vitamiinin lähteet nautitaan tuoreena tai hellästi käsiteltynä. Kasvisten höyryttäminen ja mikroaaltouunissa kypsentäminen ovat eniten kuumennukselle herkkiä ravintoaineita säästäviä kypsennysmenetelmiä. Kasviksia kannattaa joka tapauksessa hyödyntää monipuolisesti sekä raakana että kypsennettynä omassa ruokavaliossaan.
C-vitamiini on vesiliukoinen vitamiini, joka ei varastoidu elimistöön suurina määrinä ja siksi sitä olisi hyvä saada päivittäin.
Useimmat suomalaiset saavat ruokavaliostaan riittävästi C-vitamiinia. Mikäli ruokavalio on yksipuolinen ja tuoreita marjoja, hedelmiä ja kasviksia on ruokavaliossa vähän, voi C-vitamiinin saanti jäädä vajaaksi. Aikuisista suomalaisista miehistä vähintään joka viides saa ruokavaliostaan liian vähän C-vitamiinia. Runsaasti raskasta liikuntaa harrastavilla C-vitamiinin tarve voi olla lisääntynyt ja C-vitamiini auttaakin ylläpitämään immuunijärjestelmän normaalia toimintaa intensiivisen liikunnan aikana ja sen jälkeen. Esimerkiksi stressitilanteet voivat lisätä C-vitamiinin tarvetta, sillä elimistön stressihormonin muodostamiseen tarvitaan C-vitamiinia. Tupakointi voi myös lisätä C-vitamiinin tarvetta hapetusstressin lisääntymisen kautta. Raskaana olevilla ja imettävillä C-vitamiinin saantisuositus on jonkin verran muuta aikuisväestöä suurempi, joten heidän on syytä kiinnittää huomiota riittävään C-vitamiinin saantiin.
C-vitamiinilla on immuunijärjestelmän normaalin toiminnan lisäksi myös muita tärkeitä vaikutuksia elimistössä.
C-vitamiini osallistuu luustossa, rustossa, jänteissä, kalvoissa ja ihossa esiintyvän sidekudosproteiinin eli kollageenin muodostamiseen. C-vitamiini toimii elimistössä myös suoliston alueella, missä se voi edistää ruoan sisältämien hivenaineiden, kuten raudan, sinkin ja kuparin imeytymistä pelkistämällä niitä paremmin imeytyvään muotoon. C-vitamiini tekee myös yhteistyötä muiden antioksidanttien kanssa ja voi vaikkapa auttaa hapettunutta E-vitamiinia pelkistymään takaisin toimintakykyiseen muotoon elimistössä.
C-vitamiinia voi ottaa purkista päivittäin täydentämään ruokavaliota tai kuuriluontoisesti suurempina annoksina tarpeen lisääntyessä. C-vitamiini on turvallinen suurinakin annoksina, eikä vuorokautisen turvallisen saannin ylärajaa ole määritetty. Suomalaisissa ravitsemussuosituksissa kuitenkin linjataan, että aikuisilla jatkuvassa käytössä, ilman haitallisten vaikutusten riskiä, suositeltava yläraja on 1000 mg vuorokaudessa. Millaisia C-vitamiinilisiä on saatavilla? C-vitamiinia on saatavana eri vahvuisina C-vitamiinivalmisteina tai osana monivitamiinivalmistetta. Ravintolisien yleisin C-vitamiinimuoto on askorbiinihappo, jolla on vastaava hyötyosuus kuin luonnossa esiintyvällä askorbiinihapolla elintarvikkeissa, kuten appelsiinimehussa ja parsakaalissa.
Uutuutena nyt myös mandariinin ja appelsiinin makuinen pureskeltava Vita-C Chew -valmiste!