Kierrätettävä pakkaus säästää ympäristöä

Mia Saarinen, Brand Manager

Hyvä pakkaus suojaa tuotetta koko sen elinkaaren ajan. Muovi on materiaalina kevyttä ja sillä on tärkeä tehtävä elintarvikkeiden hävikin pienentämisessä. Iso osa muovista käytetään uudelleen: osasta valmistetaan uusioraaka-ainetta ja uusioraaka-aineen valmistamiseen kelpaamattomat muovilaadut voidaan hyödyntää energiantuotannossa.

Vitabalansin käyttämät muovipakkaukset ovat suurimmaksi osaksi valkoista, kierrätettävää pakkausmuovia. Valkoinen pakkausmuovi soveltuu värjäämättömän muovin jälkeen parhaiten uusioraaka-aineen valmistukseen.

Kierrätä lääkkeiden ja ravintolisien pakkaukset oikein

Vitabalansin ravintolisissä ja lääkkeissä käytettävät purkit, kannet ja valkoiset muovipullot on pääsääntöisesti valmistettu polyeteenistä (PE-HD ja PE-LD), joka kelpaa muovinkeräykseen.

Ruskeat muovipullot (esim. PRObalans-sarjan Omegabalans-kirjolohiöljy) on valmistettu PET-muovista, joka niin ikään soveltuu muovinkeräykseen.

Kotelot ovat pahvia, joten ne soveltuvat kartonkipakkauskeräykseen.

Läpipainopakkaukset ovat pääsääntöisesti PVC:tä, joihin on saumattu kiinni alumiinikalvo. Nämä lajitellaan sekajätteeseen. Osa lääkkeistä on pakattu läpipainopakkauksiin, jotka on valmistettu kokonaan alumiinista. Nämä puolestaan lajitellaan metallinkeräykseen.

Jauhepussit (esim. Arthrobalans Drink ja Hot Honey Kids) lajitellaan sekajätteeseen.

Palauta vanhentuneet lääkkeet apteekkiin

Lääkejäte luetellaan aina vaaralliseksi jätteeksi ja sitä syntyy sekä terveydenhuollossa että kotitalouksissa. Kotitalouksissa lääkejätettä ovat esimerkiksi vanhentuneet lääkkeet. Niitä ei saa hävittää sekajätteen mukana, vaan ne täytyy palauttaa lähimpään apteekkiin.

Ravintolisät luokitellaan elintarvikkeiksi. Ne eivät siis ole lääkkeitä, eikä vanhaksi menneitä ravintolisävalmisteita tarvitse palauttaa apteekkiin. Ravintolisien pakkaukset kierrätetään ja sisältö voidaan hävittää normaalisti biojätteen mukana.

Pienet teot ovat tärkeitä.

Kiitos, että kierrätät.

Vinkit lääkejätteiden hävittämiseen

  • Tarkista lääkekaappisi säännöllisesti ja poista sieltä vanhentuneet tai käyttämättä jääneet lääkkeet.
  • Poista reseptilääkkeistä ohjeliput tietosuojan takia.
  • Ota vanhat tai käyttämättä jääneet tabletit ja kapselit pois ulkopakkausista, pakkaa ne irrallisina läpinäkyvään muovipussiin ja vie ne apteekkiin.
  • Palauta nestemäiset lääkkeet, voiteet ja aerosolit apteekkiin omissa pakkauksissaan. Varmista että nestemäiset lääkkeet eivät vuoda.
  • Toimita jodipitoiset lääkkeet ja elohopeakuumemittarit apteekkiin muusta lääkejätteestä erillään.
  • Palauta sytostaattia sisältävät lääkejätteet (syövän hoidossa käytettävät lääkkeet ja esimerkiksi metotreksaattia sisältävät valmisteet) apteekkiin erillisessä muovipussissa ja alkuperäispakkauksissaan.
  • Palauta ruiskut ja neulat erillään lääkejätteistä, esimerkiksi pakattuna läpäisemättömään muovipulloon tai lasipurkkiin.
  • Älä koskaan heitä lääkejätteitä sekajäteastiaan, koska ne voivat joutua esimerkiksi lasten ulottuville.
  • Älä huuhdo lääkejätteitä viemäriin, sillä jos lääkeaineet joutuvat ympäristöön, ne voivat vaikuttaa maaperän ja vesien mikrobilajistoon tai eläin- ja kasvikuntaan.
  • Ravintolisät eivät ole lääkkeitä. Ne voidaan hävittää normaalisti biojätteen mukana.

 

Lähteet:

www.fimea.fi

www.suomenuusiomuovi.fi