Vitabalansin lääketehtaan laajennus käynnistyy

Vitabalans investoi kasvuun ja aloittaa mittavan laajennushankkeen Hämeenlinnan lääketehtaassa

Lääketehtaan laajennushankkeen urakkasopimus on allekirjoitettu tänään 26.8.2022 Vitabalansin ja pääurakoitsija Varte Lahti Oy:n välillä. Hankkeen kustannusarvio on yli 20 miljoonaa euroa ja lääketehtaalle rakennetaan noin 10 000 neliömetriä uutta pakkaamo- ja varastotilaa. Uusien tilojen myötä lääketehtaan tilat lähes nelinkertaistuvat nykyisestä. Rakennustyöt alkavat 5.9.2022 ja tavoiteaikataulun mukaisesti uudet tilat otetaan käyttöön syksyllä 2024.

Vitabalans Oy:n toiminta on kasvanut kannattavasti koko 2000-luvun. Keskikesällä päättyneellä tilikaudella liikevaihto kipusi lähes 40 miljoonaan euroon ja kasvua edelliseen kauteen verrattuna oli yli 9 prosenttia. Viennin osuus on tällä hetkellä noin puolet tuotannosta ja sen odotetaan kasvavan voimakkaasti tulevaisuudessa. Päämarkkina Suomi kehittyy myös positiivisesti. Vitabalansin kehittämiä ja valmistamia tuotteita myydään apteekkien lisäksi erikoisliikkeissä ja päivittäistavarakaupoissa, ja yhtiöllä on oma myyntiorganisaatio 13 maassa. Vitabalansilla on yli 450 myyntilupaa lääkevalmisteille Euroopassa ja lisäksi laaja valikoima ravintolisiä ja muita terveystuotteita.

Vitabalans teki lääketehtaalla edellisen laajennuksen vuonna 2018, jolloin kasvatettiin erityisesti tablettivalmistuksen, laboratorion ja konttorin tiloja. Alkavan laajennushankkeen myötä tehtaalle saadaan merkittävästi lisää tilaa pakkaamoon, mikä mahdollistaa sen, että tuotantolinjastojen määrä voidaan jopa kaksinkertaistaa nykyisestä. Lisäksi nyt hajallaan olevat materiaali- ja valmistuotevarastot keskitetään uusiin tiloihin. Vitabalansilla on Ratasniityssä myös muita kiinteistöjä. Investointi koskee nyt vain lääketehdasta. Kaikki yhtiön Suomessa ja Euroopan vientimaissa markkinoimat lääkkeet valmistetaan Hämeenlinnassa.

Epävakaasta maailmantilanteesta huolimatta hanke aloitetaan nyt, sillä rakennuskustannusten tulevaa kehittymistä on vaikea ennustaa. ELY-keskus myönsi yhtiölle merkittävän kehittämisavustuksen ja on suhtautunut investointihankkeeseen positiivisesti. Myös Hämeenlinnan kaupungin kanssa yhteistyö on ollut hankkeeseen kannustavaa.

Vitabalans on tulevaisuudessa entistä merkittävämpi työllistäjä Hämeenlinnassa, sillä toiminnan kasvaessa tarvitaan jatkuvasti uutta henkilökuntaa. Yrityksellä on tälläkin hetkellä auki useita työpaikkoja tuotannon, logistiikan ja erityisasiantuntijoiden positioihin. Tällä hetkellä Vitabalans työllistää 170 henkilöä Hämeenlinnassa. Konsernin palveluksessa on kaikkiaan n. 240 henkilöä.

Hämeen Sanomat uutisoi aiheesta (luettavissa tilaajille): https://www.hameensanomat.fi/kanta-hame/vitabalans-laajentaa-hameenlinnan-tehdastaan-20-miljoonalla-eurolla-2750019/