Mia Saarinen
Brand Manager
Ihanan aurinkoisen kesän ja lomien jälkeen on aika palata arkeen. Kiireiselle rutiinit ovat tärkeitä ja myös ruokavalioon on syytä kiinnittää enemmän huomiota, jotta elimistö voi hyvin ja arjessa jaksaa pysyä mukana. Nappaa tästä muutama vinkki, jolla tuet omaa ja läheistesi vastustuskykyä sekä selviytymistä arjen kiireiden keskellä.
1. Kiinnitä huomiota käsienpesuun
Pese käsiäsi riittävän usein, erityisesti ennen ruoanlaittoa tai ruokailua. Poista sormukset, korut ja kello ja kostuta kädet lämpimällä vedellä. Hiero saippuaa käsiin noin 20 sekuntia. Pese huolellisesti myös sormien välit ja kynsien ja korujen alustat. Huuhtele ja kuivaa kädet kunnolla. Suojaat käsiä likaantumasta uudelleen, kun suljet hanan käyttämällä sulkemiseen esimerkiksi pyyheliinaa.
2. Lisää ruokavalioosi maitohappobakteereita
Maitohappobakteerit soveltuvat käytettäväksi ihan joka päivä. Kotimainen Lacto Seven -maitohappobakteerivalmiste sisältää seitsemän erilaista maitohappobakteerikantaa ja erityisen Bio-Support™ -suojauksen, joka suojaa bakteereita. Suojauksen ansiosta ne pääsevät elävinä suolistoon sinne, missä niitä tarvitaan. Maitohappobakteerien lisäksi Lacto Seven sisältää myös D-vitamiinia, joka edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. Tutustu: www.lactoseven.fi
3. Varmista riittävä C-vitamiinin saanti
C-vitamiini vaikuttaa vastustuskykyyn, sillä se edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. Immuunijärjestelmä ylläpitää vastustuskykyä ja puolustaa kehoa viruksia ja bakteereita vastaan.
Elimistön monimutkaisessa immuunijärjestelmässä valkosoluilla on keskeinen merkitys. Valkosoluja on monenlaisia, useat ovat syöjäsoluja, jotka tuhoavat elimistöön joutuneet bakteerit. Toiset taas tuottavat vasta-aineita. Valkosolujen C-vitamiinipitoisuus on korkea. Kun valkosolut puolustautuvat bakteereita ja viruksia vastaan, valkosolujen C-vitamiinipitoisuus vähenee, mutta pitoisuus voidaan palauttaa nauttimalla runsaasti C-vitamiinia noin viikon ajan. C-vitamiini ylläpitää vastuskykyä myös raskaan liikunnan aikana ja sen jälkeen. C-vitamiini toimii myös antioksidanttina eli suojaa soluja hapetusstressiltä, jota aiheuttavat mm. tupakointi, liikunta ja saasteet. Riittävä C-vitamiinin saanti auttaa vähentämään myös väsymystä ja uupumusta. Katso C-vitamiinit linkistä.
4. Nauti ulkoilusta ja kerää talteen viimeisetkin auringonsäteet ennen kylmää ja pimeää talvea
Aurinko on tehokkain D-vitamiinin lähde. D-vitamiinia muodostuu iholla auringon UVB- säteilyn vaikutuksesta. Jo 10-15 minuuttia aurinkoa käsivarsiin, kasvoihin ja jalkoihin muutamia kertoja viikossa on tarpeeksi riittävän D-vitamiinin saamiseksi.
Erityisesti syksy- ja talviaikaan D-vitamiinilisää suositellaan kaikille, aina vauvasta vaariin ja mummoon. D-vitamiinivalmisteena suositellaan D3-muotoa, joka on ihmiselle luontainen ja tehokkaampi kuin kasviperäinen D2-muoto. Katso D-vitamiinit linkistä.