Lisäravinteiden käyttö koiran ruokinnassa

Koiran ruokavaliota on tietyissä tilanteissa tarpeen tukea lisäravinteilla. Ruoasta saatavien ravintoaineiden tarpeeseen vaikuttavat esimerkiksi koiran ikä, koko ja aktiivisuus, joten lisävitamiinit ja -kivennäisaineet valikoidaan koiran ruokavalioon aina tapauskohtaisesti.

Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että terveen kotikoiran ravintoaineiden tarve täyttyy suurimmaksi osaksi, mikäli koiran ruokavaliosta vähintään puolet koostuu laadukkaasta täysravinnosta eli teollisesta kuiva- tai märkäruoasta. Koiran vointia täytyy kuitenkin tarkkailla läpi sen elämän, ja käytännössä esimerkiksi sinkin täydentäminen niin sanotussa sekaruokavaliossa on melkein aina perusteltua. Kovassa rasituksessa oleva työ- tai urheilukoira, sairas tai iäkäs koira sekä tiineenä oleva narttu hyötyvät kukin räätälöidystä ruokavaliosta, jossa niiden ravitsemukselliset tarpeet huomioidaan yksilöllisesti. Myös raaka- tai kotiruoan täydentäminen lisäravinteilla on usein paikallaan.

Raaka- ja kotiruoan täydentäminen

Monet koirat hyötyvät itse koostetusta raakaruokavaliosta. Koira saa tuoreesta ruoasta valtaosan tarvitsemistaan ravintoaineista, ja loput on helppo täydentää lisillä. Yksi vaihtoehto on käyttää valmista monivitamiini-kivennäisvalmistetta, joka sisältää tasapainoisessa suhteessa koiralle tärkeät vitamiinit ja kivennäisaineet. Koiran ruokavalioon voidaan lisätä vitamiineja ja kivennäisaineita myös yksittäin, jolloin kunkin ravintoaineen saanti on mahdollista optimoida koiran yksilöllisen tarpeen mukaan. Yleensä raakaruokaan suositellaan lisättäväksi ainakin D-vitamiinia ja sinkkiä, tarvittaessa myös kalsiumia mikäli ruokavalio on lihapainotteinen eikä sisällä luita.

MULTIbalans on monipuolinen vitamiini-hivenainejauhe koti- ja raakaruoan lisäksi. Siinä on oikeassa suhteessa kaikki, mitä koira tarvitsee raakaruoan ja kotiruoan tasapainottamiseksi.

D-vitamiinia ei ole lainkaan lihassa ja kasviksissa eikä koira pysty tuottamaan sitä itse, joten sitä on hyvä lisätä koiran raakaruokavalioon. D-balans on koirien oma D-vitamiinijauhe raakaruoan ja kotiruoan täydentämiseen. Annostelussa on syytä huomioida koiran muun ravinnon sisältämä D-vitamiinin määrä yliannostuksen välttämiseksi.

Sinkki tukee koiran vastustuskykyä sekä ihon, karvapeitteen, anturoiden ja kynsien hyvinvointia. ZINCbalans on helppokäyttöinen sinkkijauhe koti- ja raakaruokavalion sinkkilisäksi. Hajuton ja mauton jauhe on helppo sekoittaa ruokaan ja se liukenee myös veteen. ZINCbalansia voidaan antaa myös kuurina karvanvaihdon yhteydessä sekä näyttelyihin valmistauduttaessa.

Aktiivikäytössä olevat työ- ja harrastuskoirat hyötyvät vitamiinilisistä

Kestävyysharjoittelu, raskaat kilpailusuoritukset ja stressi lisäävät koiran vitamiinien tarvetta. Työ- ja harrastuskoirilla varsinkin antioksidanttisten vitamiinien, erityisesti E- ja C-vitamiinien, sekä B-vitamiinien tarve on lisääntynyt. Myös tiineyden ja imetyksen aikana vitamiinien tarve voi olla kaksin- tai kolminkertainen normaalitilanteeseen verrattuna. Tällöin vitamiinilisät ovat hyvä täydennys koiran ruokavalioon.

PRObalans-sarjan B-balans, E-balans ja BE-balans ovat erittäin vahvoja ja riittoisia vitamiiniliuoksia B-ryhmän vitamiinien ja E-vitamiinin saannin turvaamiseen. Vitamiiniliuoksia suositellaan erityisesti aktiivisille työ- ja harrastuskoirille sekä nartuille tiineyden aikana. Vesipohjaiset liuokset on helppo annostella päivittäin ruoan joukkoon.

C-balans on 100 % C-vitamiinijauhe, joka sopii kaikille koirille vahvistamaan vastustuskykyä ja tehostamaan ravintoaineiden imeytymistä. Erityisesti fyysisesti raskaita suorituksia tekeville koirille sekä iäkkäille koirille kannattaa suositella C-vitamiinilisää.

Aidosti kotimaista laatua

PRObalans-sarjan helppokäyttöiset tuotteet annostellaan koiran painon mukaan, ja annosteluohjeita noudattamalla tuotteita voi käyttää myös jatkuvasti ilman vaaraa yliannostuksesta. Vitamiini- ja kivennäisainelisien tuotekehityksessä on panostettu erityisesti tuoteturvallisuuteen ja käytettävyyteen – sen vuoksi tuotteissa ei ole turhia sekoituksia eikä ylimääräisiä täyteaineita. Oma tuotekehitys, elintarvikelaatuiset raaka-aineet ja laadunvalvonta takaavat tuotteiden ensiluokkaisen laadun.

Tutustu koirien PRObalans sarjaan osoitteessa www.probalans.fi