Milloin kissa tarvitsee lisäravinteita?

Kissan ravintoaineiden tarve riippuu muun muassa kissan iästä, rodusta ja sukupuolesta. Jos kissa syö laadukasta täysravintoa, se ei yleensä tarvitse erillisiä vitamiini- tai kivennäisainevalmisteita. Lisäravinteiden käyttö on kuitenkin melkein aina tarpeellista, kun kissan ruokavalio koostetaan itse raaka- tai kotiruoalla.

Lisäravinteiden annostelu tulisi laskea aina yksilöllisesti, sillä ravintoaineiden liikasaannista on yhtä paljon haittaa kuin niiden vajauksestakin. Joillain vitamiineilla ja kivennäisaineilla on jopa erittäin alhaiset myrkytysrajat. Vitamiineilla ja kivennäisaineilla on myös yhteisvaikutuksia, joten niiden saannin tulee olla tasapainossa. Lisäravinteita ei siis kannata lisätä ruokaan umpimähkään, vaan ajatuksen kanssa kissan yksilölliset tarpeet huomioiden.

Vitamiinit

Vitamiinit jaetaan vesi- ja rasvaliukoisiin vitamiineihin. Rasvaliukoisia ovat A-, D-, E- ja K-vitamiini. Vesiliukoisia vitamiineja ovat C-vitamiini ja B-ryhmän vitamiinit. Vesiliukoisia vitamiineja tulee saada ravinnosta päivittäin. Rasvaliukoisia vitamiineja varastoidaan pääasiassa maksassa.

Kissat kykenevät muodostamaan C- ja K-vitamiinia itse elimistössään, eli niitä ei tarvitse erikseen lisätä ruokaan. Poikkeuksen muodostavat tietyt eritystilanteet ja sairaudet. Kissat eroavat koirista siten, että ne eivät kykene muuttamaan kasviperäisiä karotenoideja A-vitamiiniksi eli retinoliksi, vaan niiden on saatava sitä eläinperäisistä lähteistä, kuten maksasta, tai vitamiinilisästä.

Toisin kuin ihmiset, kissat eivät kykene muodostamaan D-vitamiinia auringonvalon UV-säteilyn vaikutuksesta ihollaan. Kissojen on siis saatava D-vitamiinia ravinnosta, joko luontaisesti hyvistä D-vitamiinin lähteistä tai vitamiinilisänä.

Kivennäisaineet

Kivennäisaineet jaetaan makro- ja mikrokivennäisiin eli hivenaineisiin. Tärkeimpiä kivennäisaineita ovat kalsium, fosfori, magnesium, kalium, natrium ja kloori. Tärkeimpiä hivenaineita ovat rauta, kupari, sinkki, seleeni, jodi ja mangaani. Kivennäis- ja hivenaineiden tarve riippuu kissan ruokavaliosta. Täysravintoa syövät kissat eivät tarvitse erillisiä lisiä kivennäis- ja hivenaineiden osalta.

Tauriini

Normaalisti nisäkkäät kykenevät muodostamaan tauriinia toisista aminohapoista metioniinista ja kysteiinistä, mutta kissat tarvitsevat tauriinia päivittäin ruokavaliostaan. Tauriini luokitellaan siis kissoille välttämättömiin aminohappoihin. Tauriini osallistuu muun muassa silmän verkkokalvon ja sydänlihaksen toimintaan sekä lisääntymiseen.

Tauriinia tuhoutuu kypsennettäessä ja siksi kuivaruokiin ja märkäruokiin lisätään aina synteettistä tauriinia. Raa’asta lihasta, sisäelimistä ja merenelävistä saadaan runsaasti tauriinia. Raakaruokinnalla tauriinilisää ei siis tarvita erikseen.

Probalans-sarjan tuotteet täydentävät myös kissojen ruokavaliota

Probalans-sarjan tuotteet sopivat koirien lisäksi myös kissoille. Esimerkiksi Omegabalans-kirjolohiöljy sopii sekä kuivaruokaa, märkäruokaa että raakaruokaa syöville kissoille. Tuoreiden rasvahappojen lisääminen ruokavalioon on hyödyllistä niin ihon ja turkin kuin niveltenkin hyvinvoinnin kannalta. Omegabalans-rasvahappolisän kanssa tulee käyttää E-balans-liuosta, sillä rasvahappolisä nostaa E-vitamiinin tarvetta. E-vitamiini toimii antioksidanttina ja suojaa rasvoja härskiintymiseltä. Biotiini Forte tai Zincbalans ovat hyviä tuotteita tukemaan ihon ja turkin hyvinvointia muun muassa karvanlähdön aikaan tai näyttelyihin valmistauduttaessa.

Asiantuntijana lemmikkieläinten ravitsemusneuvoja Emmi Heikkinen, Carnin.