Näin saat ravintolisistä parhaan hyödyn

Lotta Wickholm
Ravitsemusasiantuntija

Ravintolisiä käytetään terveellisen ja tasapainoisen ruokavalion tukena täydentämään tiettyjen ravintoaineiden saantia yksilölliset tarpeet huomioiden. Kaapin perälle unohtunut tuote ei kuitenkaan anna toivottuja vaikutuksia, joten ravintolisän ottamisesta kannattaa tehdä selkeä päivittäinen rutiini. Osalle ihmisistä on luontevinta ottaa ravintolisät aamulla aamupalan yhteydessä, osa muistaa niiden käytön parhaiten illalla juuri ennen nukkumaanmenoa.

Muistisäännöt ravintolisien käyttöön:
• Tee ravintolisän ottamisesta päivittäinen rutiini
• Käytä vitamiinivalmisteita ruokailun yhteydessä
• Ota rauta ja muut kivennäisaineet mieluiten aterioiden välissä
• Ravintolisä tukee terveellistä ja tasapainoista ruokavaliota

Imeytyminen on monimutkainen palapeli

Jos ravintolisistä haluaa saada kaiken mahdollisen hyödyn, on hyvä tiedostaa, että monet eri tekijät vaikuttavat ravintoaineiden imeytymiseen. Esimerkiksi elimistön ravitsemustila ja suoliston kunto, ravintoaineen kemialliset ominaisuudet sekä muut ruoan sisältämät yhdisteet saattavat lisätä tai heikentää yksittäisten ravintoaineiden imeytymistä suolistosta.

Eri ravintoaineiden keskinäiset vuorovaikutukset vaikuttavat siihen, milloin mikäkin ravintolisä kannattaa ottaa. Mikäli käytössä on useita eri ravintolisiä, kaikkia ei välttämättä kannata ottaa samalla kertaa. Jos ruuansulatuskanavaan tulee kerralla koko päivän vitamiinit ja kivennäisaineet, niiden imeytyminen saattaa heikentyä.

Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että kun ravintolisä otetaan aterian yhteydessä, ruoansulatusjärjestelmä on jo aktivoitunut ja valmiina imeyttämään myös ravintolisän sisältämiä ravintoaineita. Toisaalta ravinnon yhdisteet voivat myös merkittävästi vähentää tiettyjen ravintoaineiden imeytymistä. Joissakin tapauksissa voi siis olla etua siitä, että ravintolisä otetaan tyhjään vatsaan.

Rasvaliukoiset vitamiinit ruoan kanssa

Vitamiinit jaetaan kahteen ryhmään niiden liukoisuuden perusteella. A-, D-, E- ja K-vitamiinit ovat rasvaliukoisia, kun taas C-vitamiini ja B-ryhmän vitamiinit ovat vesiliukoisia. Rasvaliukoiset vitamiinit kannattaa ottaa ruokailun yhteydessä, sillä ruoan sisältämä rasva edistää rasvaliukoisten vitamiinien imeytymistä. Vesiliukoiset vitamiinit voi ottaa joko tyhjään vatsaan tai ruokailun yhteydessä. Monivitamiinivalmisteet, joissa on sekä rasva- että vesiliukoisia vitamiineja, on hyvä ottaa ruokailun yhteydessä. Näin varmistetaan rasvaliukoisten vitamiinien optimaalinen imeytyminen.

Rauta tyhjään vatsaan

Rauta imeytyy parhaiten tyhjästä vatsasta, joten rautavalmiste kannattaa ottaa aterioiden välillä. C-vitamiini parantaa raudan imeytymistä. Rauta- ja kalsiumvalmisteita ei kannata ottaa samaan aikaan, sillä kalsium heikentää raudan imeytymistä. Myös tee ja kahvi sekä kasvikset ja täysjyväviljat sisältävät raudan imeytymistä heikentäviä yhdisteitä.

Muutkin kivennäis- ja hivenainevalmisteet voi ottaa tyhjään vatsaan. Näin minimoidaan ravinnon yhdisteiden vaikutus niiden imeytymiseen. Herkkävatsaisimmille kivennäis- ja hivenainevalmisteiden ottaminen tyhjään mahaan saattaa aiheuttaa vatsaärsytystä. Tällöin valmisteen voi ottaa aterian yhteydessä. Kannattaa kuitenkin huomioida, että erityisesti kasviperäisissä ruoissa on kivennäisaineiden imeytymistä häiritseviä tekijöitä.

Maitohappobakteerit suojaan mahan happamuudelta

Ihmisen suolistossa elää luonnostaan satoja tai jopa tuhansia eri bakteerilajeja. Maitohappobakteereita päätyy suolistoon esimerkiksi hapanmaitotuotteista, mutta tutkittuja ja tunnettuja maitohappobakteerikantoja voi nauttia myös ravintolisänä.  Moni käyttää maitohappobakteerivalmisteita kuuriluontoisesti tarvittaessa, mutta usein maitohappobakteerivalmisteet sopivat hyvin myös päivittäiseen käyttöön.

Paras tapa käyttää maitohappobakteereja on ottaa valmiste aterian yhteydessä. Ruoka antaa maitohappobakteereille lisäsuojaa mahalaukun happamia olosuhteita vastaan, jolloin bakteerit pääsevät varmimmin perille ohut- ja paksusuoleen. Jos valmisteen maitohappobakteereilla on erityinen suojaus mahan happamuutta vastaan, bakteerit säilyvät elävinä ja toimintakykyisinä myös tyhjään vatsaan otettuna.

Ravintolisän käytössä on aina syytä noudattaa pakkauksessa olevia ohjeita. Kannattaa myös muistaa, että ravintolisä ei korvaa tasapainoista ja monipuolista ruokavaliota eikä terveitä elämäntapoja.  Jos käytössä on lääkkeitä, tulee lääkkeiden ja ravintolisien yhteensopivuudesta keskustella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.