Sitruunahappo puhdistaa kalkkikertymät

Astianpesukoneen huono pesutulos, pyykinpesukoneen tunkkainen haju sekä kahvinkeittimen voimistunut ääni kielivät laitteisiin kertyneistä kalkkisaostumista. Kalkkia kertyy kaikkiin vettä käyttäviin kodinkoneisiin vesijohtoveden sisältämien kalsium- ja magnesiumsuolojen takia.

Tehokas konsti kodinkoneiden kalkinpoistoon on käyttää apteekista saatavaa sitruunahappoa. Sitruunahappo on täysin luonnollinen, muun muassa sitrushedelmissäkin esiintyvä yhdiste. Sen kalkkisaostumia liuottava vaikutus perustuu yksinkertaiseen kemialliseen reaktioon. Sitruunahappo puhdistaa näppärästi niin kahvinkeittimen, vedenkeittimen, pyykinpesukoneen kuin astianpesukoneenkin. Se on ekologinen valinta kodin siivouskaappiin.

Kalkinpoisto kahvinkeittimestä

Kalkin kertyminen kuormittaa kahvinkeittimen pumppua ja aiheuttaa lämmitysongelmia, minkä seurauksena laite pitää kovaa ääntä ja kuluttaa enemmän sähköä. Säännöllinen kalkinpoisto kahvinkeittimestä varmistaa kahvinkeittimen tasaisen toimintatehon ja auttaa pidentämään laitteen käyttöikää. Puhdas kahvinkeitin keittää paremman makuista kahvia.

Kahvinkeittimen kalkinpoisto on hyvä suorittaa vähintään kolmen kuukauden välein tai aina silloin, kun vanha suodatinpaperilaatikko loppuu.

Sitruunahapon annostelu kahvinkeittimeen:
Liuota 25 g (vajaa 2 rkl) sitruunahappoa 0,5 litraan kylmää vettä. Kaada liuos keittimen vesisäiliöön ja anna vedestä valua noin puolet. Sammuta keitin ja jätä liuos vaikuttamaan n. 30 min. ajaksi. Kytke keitin päälle ja anna lopun veden valua loppuun. Huuhtele sitruunahappo pois valuttamalla kannullinen kylmää vettä 2–3 kertaa.

Pyykinpesukoneen raikastus

Pyykinpesukoneeseen kertyvä lika ja kalkki heikentävät pesutulosta ja aiheuttavat koneeseen tunkkaisen hajun. Sitruunahappo raikastaa pyykinpesukoneen ja poistaa kalkkisaostumat. Pyykinpesukoneen luukku kannattaa jättää auki jokaisen käyttökerran jälkeen, jotta kone tuulettuu eikä pääse homehtumaan.

Sitruunahapon annostelu pyykinpesukoneeseen:
Annostele sitruunahappoa 100 g (1,3 dl) pesuainelokeroon. Pese tyhjällä koneella ilman esipesua kuumin mahdollinen pesuohjelma. Pese koneessa heti perään sama ohjelma jauhemaisella tai nestemäisellä pesuaineella, jotta irronnut sakka lähtee pois koneesta.

Kalkkikertymät pois astianpesukoneesta

Astianpesukoneeseen kerääntynyt kalkki heikentää koneen tehokkuutta ja käyttöikää. Sitruunahapolla puhdistettu astianpesukone jättää astiat puhtaammiksi ja kirkkaammiksi. Mitä kovemmalla käytöllä astianpesukone on, sitä useammin se kannattaa puhdistaa. Kalkinpoisto olisi hyvä tehdä kuitenkin vähintään kerran vuodessa.

Sitruunahapon annostelu astianpesukoneeseen:
Annostele 30 g (2 rkl) sitruunahappoa astianpesuainelokeroon ja anna koneen käydä tyhjänä +60–65 °C pesuohjelmalla. Jos mahdollista, pysäytä pesuohjelma heti huuhteluvaiheen jälkeen ennen kuivausvaiheen alkamista. Sitruunahappokäsittelyn jälkeen pese kone vielä tyhjänä normaalilla pesuohjelmalla käyttäen tavallista konetiskiainetta.

Vedenkeitin puhtaaksi

Puhtaan vedenkeittimen keittämä vesi on raikasta ja hyvänmakuista. Säännöllinen kalkinpoisto auttaa pitämään vedenkeittimen toimintakunnossa. Tyhjennä vedenkeitin aina käytön jälkeen kalkkisaostumien ja muiden epäpuhtauksien ennaltaehkäisemiseksi.

Sitruunahapon annostelu vedenkeittimeen:
Keitä keittimessä n. 0,5 l vettä. Lisää veteen 25 g (vajaa 2 rkl) sitruunahappoa. Seisota vettä keittimessä n. 15 min. Tyhjennä keitin. Keitä keittimessä pelkkää vettä 3 kertaa, jotta sitruunahappo huuhtoutuisi pois.

Noudata kodinkoneiden puhdistuksessa aina laitteen valmistajan ohjeita.

Lisää sitruunahapon käyttövinkkejä löydät verkkosivuiltamme.