Nivelterveyttä voi ja kannattaa vaalia

Elimistössämme on noin 300 niveltä, joiden tarkoitus on yhdistää luut toisiinsa ja mahdollistaa kehon liikkeet. Nivelen kumpaakin luunpäätä peittää nivelrusto ja niveltä ympäröi nivelnestettä erittävä sidekudoksesta rakentunut nivelpussi.

Nivelruston terveys on nivelen hyvinvoinnin keskeinen edellytys. Nivelruston tehtävänä on suojata nivelen luupintoja mekaaniselta rasitukselta ja toimia nivelen liukupintana.

Terve nivelrusto uusiutuu jatkuvasti rustosolujen toimesta. Rustosolujen tuottamat kudosaineet aikaansaavat nivelruston kimmoisuuden ja lujuuden.

Öljymäinen nivelneste taas voitelee nivelen pintoja, niin että pinnat liikkuvat toisiinsa nähden kitkatta ja kulumatta. Nivelnesteellä on tärkeä merkitys myös nivelruston aineenvaihdunnassa, sillä se huolehtii ruston ravinteiden ja hapen saannista sekä kuona-aineiden poistosta.

Liikunta voi vahvistaa nivelrustoa

Nivelterveyteen voi vaikuttaa erityisesti säännöllisellä liikunnalla, sopivalla kuormituksella, terveillä elintavoilla ja ylipainon ehkäisyllä.  Liikunta useamman kerran viikossa auttaa nivelrustoa säilymään terveenä ja voi jopa vahvistaa ja paksuntaa sitä.

Nivelystävällisiä liikuntamuotoja ovat esimerkiksi kestävyysliikuntamuodoista pyöräily, uinti, vesijuoksu, vesijumppa ja hiihto. Kestävyysliikunta ylläpitää nivelten liikkuvuutta kuitenkaan kuormittamatta niveliä liikaa.

Tärkeää on myös vahvistaa niveliä ympäröiviä lihaksia vapaalla kehonpainolla tai kuntosalilaitteilla tehtävillä lihaskuntoharjoitteilla. Alaraajalihasten vahvistaminen suojaa erityisesti polven ja lonkan niveliä.

Lihaskunnon kohentaminen kehittää myös tasapainoa, joka vähentää kaatumisriskiä. Kaatuminen voi esimerkiksi aiheuttaa nivelvamman syntymisen.

Nivelterveyden heikentymiselle altistavat erityisesti ikä ja ylipaino

Iän karttuessa nivelten rakenteilla ja liikkuvuudella on taipumus heikentyä ja suomalaisten yleisimmän nivelsairauden nivelrikon esiintyvyys nousee iän mukana.

Nivelrikko ei kuitenkaan ole iän mukanaan tuoma kulumasairaus, vaan nivelrustossa, rustonalaisessa luussa, nivelkalvossa ja ympäröivissä lihaksissa tapahtuvien rakenteita hajottavien aineenvaihduntareaktioiden muutoksista johtuva seuraus.

Ikääntyminen ja ylipaino ovat kuitenkin nivelrikon suurimmat altistavat tekijät, mutta myös perimällä, nivelvammoilla ja liian kuormittavalla liikunnalla tai työllä voi olla osuutta asiaan.

Arthrobalans® – rakennusaineita nivelrustolle

Nivelruston kimmoisa geeliseos koostuu kollageenista (pitkäsäikeinen proteiini), proteoglykaaneista (runsaasti sokeriaineita sisältäviä proteiineja), rustosoluista ja vedestä. Kollageenisäikeet antavat nivelrustolle lujuutta, kun taas proteoglykaanit sitovat itseensä runsaasti vettä huolehtien rustoaineksen kimmoisuudesta.

Nivelten hyvinvointia voi elämäntapojen lisäksi tukea nivelterveyden ylläpitoon suunnitelluilla, kotimaisilla Arthrobalans®-tuotteilla.

Arthrobalans®-ravintolisien sisältämät glukosamiini ja kondroitiinisulfaatti ovat elimistössä luonnostaankin esiintyviä nivelruston proteoglykaanien rakennusaineita, joita rustosolut voivat hyödyntää uusia rustoproteiineja ja nivelnestettä valmistaessaan.

Lisäksi elimistön tuottamiin rustoproteiinien rikkisiltoihin tarvitaan rakennusaineeksi rikkiä, jota on lisätty Arthrobalans®-valmisteisiin MSM:n eli metyylisulfonyylimetaanin muodossa, joka on luonnossa esiintyvä, orgaanista rikkiä sisältävä yhdiste.

Nivelruston vetolujuudesta taas huolehtii kollageeni, jonka muodostamiseen rustosolut tarvitsevat C-vitamiinia. Arthrobalans®-valmisteen sisältämä C-vitamiini edistääkin normaalia kollageenin muodostumista rustojen normaalia toimintaa varten.

Kotimaista laatua

Arthrobalans®-tuoteperheen tuotteet valmistetaan tarkkojen laatukriteerien mukaisesti Suomessa, kotimaisessa lääketehtaassa.

Arthrobalans®-tuotteissa tablettien sisältämä glukosamiini on peräisin äyriäisten kuorista ja juomajauheessa glukosamiini on mikrobien tuottamaa. Näin juomajauhe sopii käytettäväksi myös äyriäisallergikoille. Tuotteiden kondroitiinisulfaatti on peräisin sian rustosta.

Tutustu Arthrobalans®-tuoteperheeseen tarkemmin: https://arthrobalans.com/fi/tuoteperhe/