Verenluovuttajat saavat nyt kotimaisen Ferrodan-rautavalmisteen

Verenluovutuksen yhteydessä elimistöstä menetetään rautaa, sillä suurin osa elimistön raudasta käytetään veren punasoluissa olevan hemoglobiinin muodostukseen. Verenluovuttajien onkin erityisen tärkeää saada ravinnosta riittävästi rautaa, jotta elimistö pystyy korvaamaan verenluovutuksessa menetetyn raudan. Keskimäärin rautatila palautuu verenluovutuksen jälkeen ennalleen muutamassa kuukaudessa.

Riittävän raudan saannin varmistamiseksi Suomen Punaisen Ristin Veripalvelussa annetaan kaikille raudanpuutteen riskissä oleville verenluovuttajille rautavalmiste. Veripalvelu on valinnut kilpailutuksen perusteella kumppanikseen kotimaisen Ferrodanin. Verenluovuttajille annetaan jatkossa Ferrodan 50 mg 20 tabl. -rautavalmiste. Yhteistyösopimus on kolmivuotinen.

Hyvin imeytyvää, vatsaystävällistä rautaa

Ferrodan-tableteissa raudan muotona on vatsaystävällinen rauta(II)bisglysinaatti, joka imeytyy hyvin ja on tutkitusti paremmin siedetty kuin muut rautayhdisteet. Lisäksi tabletti on pitkävaikutteinen, eli se vapauttaa rautaa suolistossa kuuden tunnin ajan, mikä lisää vatsaystävällisyyttä entisestään. Valmisteessa on mukana myös raudan imeytymistä edistävä C-vitamiinia.

Ferrodan ei sisällä eläinperäisiä ainesosia, eli se sopii kasvissyöjille ja vegaaneille. Valmistetta voidaan käyttää myös raskauden ja imetyksen aikana.

Hämeenlinnassa kehitetyt ja valmistetut Ferrodan-rautavalmisteet ovat apteekkien myydyimpiä rautavalmisteita. Tuotteesta on saatavilla kaksi vahvuutta: Ferrodan 100 mg ja Ferrodan 50 mg.